iklan-iklan~sila click

Wednesday, April 1, 2015

Life after married

Assalammualaikum,

Tajuk entry kemain lagi...haahahahaha~
Actually just come back from medical leave. dok umah lama-lama pun bosan gak.
bila dok office ada gak keje bleh jalan and ada gak kwn nak borak.
bila tak larat, tido la kejab.haha~


Macam mana nak mula eh? hahaha~
soalan yang selalu ditujukan untuk sy lps kawen nie ialah
"best tak kahwen?" sy pernah tnya kat kawan sy yg tnya soalan mcm tu.
sy tnya dia, knp kena tnya best ke tak kawen? dia ckp entah lah, dia pun tak tahu sbb dlu org slalu tnya dia mcm tu tp dia pun tak tahu nk jawab mcm mana, thats y dia tnya sy same question...lol!


Actually masa nk kahwen tu seronok. masa dh kawen tu rase yeayyyyy dh kawen!
Tapi bila dh start ur duty as a wife tu arghhhh dh start pening...
mula-mula kelam kabut. mula-mula mcm alaaaaaaa mcm mana nk kentut nie..mcm mana nk mengeliat sesuka hati yg muka mmg confirm buruk absss nie...mcm mana kalau mengigau? mcm mana kalau bangun lambat. arghhhh...hahahhahaha~
selalunya lepas keje sy akan rehat dlu dlm bilik,dh puas rehat baru sy bgun n siapkan dinner.
now can nottttttttttttttt! time flies dgn cptnya! atau kdg2 mak sy panggil suh siapkan..
i was like " alaaaaaaaaaaaaaaaa, nnty la...." dia risau sgt sy tak bagi menantu dia makan.minum. yanadeyyyy..
then sy kan dh biasa susun atur bilik sendiri. cadar mcm mana, comfeter mcm mana, bantal mcm mana, remote letak kat mana even suhu aircond pun sy dh biasa kalau mlm sekian suhu dia, kalau siang sekian suhu dia. dh biasa sorang2 kan. suddenly ada lelaki yg bergelar suami kan, migrain jab. hahahha~

'b, sy mandi dlu, kang b kemas katil tau' 'okay' - ecehhhh...okay dia kemain kan. skali dia kemas tak ikut expectation kita. blurghhh...takpe, sy ajarkan cara kemas n letak bantal yg betul.
same goes, kalau mlm 'knp panassssssss plak nie' - sebabnya sy dh slowkan aircond. sbb kang kul 3 pagi msti sy dh beku. atau selalunya kul 3 sy msti terjaga n off aircond. tp lelaki kan suhu dia lbh dpd pom kan so duduk la kau diam2 dlm comfeter tu..hahahhaa~ sama jgk kalau letak bju sepah2, towel tak sidai elok2 mcm sy slalu buat. karpet sy bergerak. hahaha~ atau remote tv and astro bersepah2. satu ats katil.satu kat side table.satu atas almari tv. aigooooooooooooo~

TETAPI

sebelum kahwin sy ada bace coretan fyn jamal yang maksudnya lebih kurang, perkahwinan tu penyatuan dua jiwa. yang perlukan tolak ansur sebab kita mungkin 100% beza dgn suami kita. cara dia.pandangan dia. fikiran dia. apalah sgt kalau kita amik towel yg bersepah tu and letak tempat dia elok2 mcm yg kita nak, tak susah pun kalau kita betulkan je cadar mcm yg kita selalu buat dibandingkan dengan sabar nya suami layan kerenah kita, terima kita seadanya, lyn apa kita nak makan siang malam pagi petang. i was like " ye tak ye jgk kan?" hahhaahhahaha~ so sy apply kata-kata tu dlm kehidupan sy sekarang. kalau skit2 punya hal tu pejam mata jelah. buat je sendiri.tp kdg2 sy educate jgk dia. 'b, towel kena mcm nie' 'sejadah kena letak mcm nie'. sy ckp, sy yg buat.dia angguk sambil mata tgk game coc dia. hoiiiiiiiiiii, sape yg cipta game coc nie ha? hati sy pernah bengkak sebab game nie tau. penah nak ngis sbb game nie tau. tp sy ckp, sabar aida. sabar. hahahhahaa~
berbalik cite td kan, byk kali bff sy remind sy, in marriage u kena selalu sabar n yg paling penting ialah terus terang. kalau ada rase tak puas hati, go and talk to him. dont keep! sbb lelaki tak kan dpt bace perasaan kita sbb diorg nie lurus. dia ingt slh skit arini, mlm tido then esk bangun dh setel dh. dia tak tahu bini dia dh berbuku2 simpan mrh nie. so dpd sakit hati, go and talk to him. lets discuss! okay, yg tu sy mmg tgh apply skang. lets start from beginning kan. semua yang baik, kita buat awal2 perkahwinan kan. sbb sy jenis yg suka simpan n berdendam.hahhahahaha~ now sy cuba jadi lebih rilex. jgn simpan or marah, yg kecik2 tu pejam kan je mata. tu belum dia kira, lyn kita nya hormon and angin lg. pagi nak ngis bila bangun.kemain liat. belum cite mlm2 kejut sakit perut ke,mintak urut bagai,nak pinjam tiak sebab kesejukan kan, belum cite drama airmata lagi kan...almaklum, drama queen!hahhahaha~ so lets give and take lah.



senang cite, after kwen jadual sy berubah 70% lah. daripada pagi smpai mlm, kat opis je sama. kat umah jadual dh lain. iron baju is a must la kan, siapkan pakai semua. bfs msti ada, at least susu anlene and cornflakes.haha~ nampak tak bini sape yg malas tu? belum cite weekend, msti tido dkt2 sikit sambil ckp, esk kita nak bfs kat mana eh b? nampak tak mainan dia? ahhahahhahaha~ mlm mmg kena masak. baju siapa nak lipat? tunggu bila free lipat. okay, mmg mcm nk putus la napas. kul 10 baru dpt rilex. 1st week mmg mcm nak ngis, sbb bilik sy mmg totally bukan mcm yg sy biasa susun.tp lepas tu dh makin biasa dh! hahahhaha~ memang penat & seriouly penat sebabnya normal hours kita kerja mcm biasa, kat rumah pun keje tetap keje. tp tu lubuk pahala kan? so marilah biasakan diri and redhakan hati.

Tp si suami jgn la biar bini ko buat semua benda oii, tlg mana yg boleh. sebab tu semua bukan keje dia sorang. jgn bebakan dia dgn semua benda, sbb tu pun aslnya tanggujwb suami kan. isteri dia dh willingly nk buat pun dh kira syukur dh. dia tak berkira kan dunia dh ckup baik, sok kat akhirat semua dia kira masak jgk oiiii nak tanggung kan? so lets do it together. sy tak pelik pun kalau tgk laki basuh pinggan, laki sidai kain, angkat kain sebab abah sy buat semua tu. hahahhaa~ pinggan sebijik ko tak leh basuh? mmg mintak @#%$#$^. Makan minum bill api air sewa rumah bini tanggung? !@$@^^&#&. Then i asked her to ask him, apa tujuan asal ko kawen sebenarnya. Nk hidup senang lenang bawah ketiak bini? Please go to hell. haha~ Kat dunia mungkin ko boleh lepas tanggujwab, kat akhirat esk mampu ke nak pikul? kalau dpt bini yg jenis tak berkira, kira bersyukurlah. Yang mampu nak tlg sesama uruskan everything, tp jgn sbb dek baiknya hati bini ko amik peluang nak curang belakang dia, tunggu la perhitungan di akhirat nnty. Tu sebab bila sebut kawen je jgn ingt seronok, tp ingt tanggugjwb yang nak dipikul tu. Semua tu jadi saham akhirat. Sebesar zarah pun di hitung. Sesama lah kita beringat. Eh jauh plak tersasar kan, dpd nk kongsi sendiri, tergeram pasal org lain plak kan..hahhaha~ ya ampun, janganlah Allah duga sy dgn suami yg mcm tu.. sy tak boleh processs la der....suami sekarang pun sy rase nk geget2 je dgn kepala ting tong dia. tetiba ajak menari2. tibe2 mcm nie..tibe2 mcm tu..hahahha~ sakit jiwa makhencek!



nnty dh dpt officialy pic dpd photog, sy upload kat sini eh!

till then


babai :-)

Puan Aida

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)