iklan-iklan~sila click

Tuesday, June 2, 2015

I wish I can be like .......

Assalammualaikum,


Hai korang? sihat? hows life? 
Kemain bizy sampai terabai blog nie,hahah~
Saya alhamdulillah sihat. Cuma sakit badan menunggu hormon stabil. Teruk juga miscariage nie rupanya kan. Dah la waktu kejadian tu sakit, then makan masa gak nk tunggu bdn btl btl okay and fit. Takpe, kita amik pengajaran dan amik iktibar akibat kelalaian lepas. Ada orang bdn dia jenis yg kental, lasak mcm mana pun bdn dia kuat dan ada org yang sebaliknya. Lepas nie kena lebih berhati-hati. Sgt tak best okay rasenya menunggu berjam-jam kat columbia tu nk jumpa doc, patient lain smua bawak perut while u not. sedih tau. Seb bek doc dia nice  & soft, check begitu begini. Next appointment lps raya lah sy rase, now bizy mmg kena skip appoinment. Sesuka hati kauuuu je kan aida! :-) Doakan rezeki sy tuk yang akan dtg okay. Masa miscariage tu mula-mula sy rase okay, tp lps tu sedih lepas tu okay balik! Sebabnya sy tak tahu pun sy pregnant,yelah sbb awl lagi kot dan tak jangka.haha! Cuma bila di ingt ingt balik, masa tu emosi sy mmg cpt tersentuh lah, sikit punya hal pun meleleh airmata. Sensitip sungguh, ingtkan emosi org baru kawen, rupanya lain. Takpe, barang lepas jangan dikenang. Doakan yang terbaik yer. 


Sekarang kerja memang banyak tetapi Alhamdulillah sy masih mampu handle lagi, cuma kdang kadang dgr sy pitching kuat nyanyi dlm bilik tu maksudnya tgh stress la tu. Kadang stress bace report cawangan, kadang geram dgn system. Macam- macam hal. Last week sy diberi slot tuk bentangkan segala yang berkaitan dgn cawangan dlm MPP , last minit preparation, kamil yg buatkan slide while im providing him info n bahan. Alhamdulillah everything went well and sy dah kenal dh setiap manager cawangan & at last diorang pun kenal aida yang garang, banyak songeh, suka kol cawangan nak itu dan ini. hahahhaha~ Manager sarawak yang selalu buat sy gelak sampai kuar airmata approach sy masa lunch, siap pegang lemak-lemak sy lagi. Kuang asam betul but I love diorang pnya dialek. Sy slalu ikut dialek diorang bila on the phone. Bila salah sy gelak terbahak-bahak!


Masa otw ke tempat presentation, my colleague cakap " how i wish can be like my other husband or other fren, tak payah fikir apa-apa, buat je apa yg bos dia suruh, tak payah pkir byk. Ingt best sangat ke jadi manager nie, semua kena pkir, kena decide kena tgk....haihhhhhh penatnya" keluh dia. Saya reply dgn senyuman, sebab dlm kepala sy after presentation nie sy nak balik office and sambg tgk kerja GST dan byk lagi kerja lain. She is right, i am totally agreed with her!  Penat sangat-sangat. Kena sabar banyak banyak. Ada one day tu, setengah hari sy habis dgn pegang telefon je layan kerenah manager/ peg tadbir cawangan, We have 17 cawangan around Malaysia and yes sy kena sentiasa update dgn masalah diorang. Sampai penat gila mulut bercakap haritu, ckup 12 tghri sy pesan dgn staff lain yg sy nk rehat jab kol sy after 2 pm! Gila penat weh. Ada plak jenis yang ketegaq, yg nk dia je betul yang tak nk terima cara kerja baru tak nak terima improvement. Sebulan dua saya monitor and nasihat masuk bulan ketiga saya terus keluarkan arahan! Tak larat sy nk hadap benda yang slh every month dan sy bukan jenis yang boleh sabar lama-lama.hahaha~ terus diam and proceed dgn kerja dia. Konsep kerja dgn saya senang je, buat apa yang ko perlu buat dan ada je masalah discuss terus dgn sy. Sy tak suka simpan, tak suka perap. Kadang-kadang sy penat, sy lelap kejab. Saya jgk belajar supaya tak push orang, sy slalu bagi dateline utk setiap kerja yang sy bagi. bila sy dh bg dateline tu pepandai la korang nk buat mcm mana janji siap,ko nak speed up ke nk buat slow ke sukati janji siap bila smpai dateline. Sy dlu pun tak suka manager ckp 10x benda yang sama, ingtkan 10x benda yg sama. So sy apply konsep yg sama sekarang. 



Saya sentiasa positive, walaupun penat! Saya belum menyesal lagi terima tanggujawab ini. Sebab sy masih lagi dlm process belajar. Banyak lagi skill management yang sy kena improve. Banyak kali sy ditegur sebab tak bg dateline dkt staff,tak push diorang. Kadang saya tak suruh diorg buat, tp sy buat sendiri. Hhahahaha~ Bila waktu sy rase nk rehat, sy akan amik cuti. Rehatkan kepala & vacation then sy akan feel better. Sy percaya & yakin Allah bagi apa yang kita perlu bukan yang kita mahu. As for now, mungkin Allah nk train sy jadi lebih efficient utk future kan.



nota : sy sentiasa yakin, Allah tahu semua yang terbaik buat sy. Walaupun Dia bagi suami yg goreng telur letak gula, tp sy tetap positive! Mungkin Dia nak didik sy lebih sabar.. hihi



No comments: