iklan-iklan~sila click

Saturday, August 15, 2015

Muara Hati

Assalammualaikum,


Tajuk entry kemain mcm tajuk lagu, tp mmg tajuk lagu pun sebab tgh dengar lagu tu then tak tau nak letak tajuk entry nie apa, so kasi cilok je tajuk tu. Awas, entry nie berbaur sedih + emosi. gulp! Ia jugak ditaip ketika sedih tp belum la merintih, Still undercontrol. 



First,Pernah dengar tak org ckp, " You will lost something, when you get something, because you cant have everything". Saya penah dengar kata kata zaman sy sekolah dulu. Dulu rase mcm paham dah maksud dia, tp now dah paham sangat2 sebab dh rase, ( eh baru tulis setakat nie je dh berkaca-kaca plak mata nie oi). 


Kadang-kadang kita as human dh usaha sehabis baik, seikhlas mungkin & sedaya yang boleh untuk kebaikan semua orang tapi tetap kadang-kadang buruk kita yang dinlai, salah jgk yang tetap nampak dimata. Kadang bila lalu jalan-jalan sukar,waktu waktu mencabar sy break kejab. Tekan break and hold. Istighfar sekejab dan tanya diri saya sendiri, what make u stay for so long? sy lelap mata, dan telan semua benda2 pahit dan susah tu sorang-sorang dan wake up again mcm biasa. Walaupun sy sorang yg outspoken, but for this time nobody will listen to you. - there you go, you will lost something when you get something. Its okay! Thats life kan, selalu diduga dengan mcm-mcm perkara dan cara. Again, i back to Him as He knows everything since the day I serah segalanya. Again, im begging him, kurniakan sy akal yang waras, sabar yang tinggi semangat untuk terus berjuang dan kekuatan untuk tempuh setiap ujian nie. 





Kadang-kadang im crying while driving sebab rase mcm berat sangat semua yang i ve to go through. But bila sampai ke destinasi, tarik nafas dalam-dalam dan act like nothing happen. Walaupun hati tu dh lapang, sebab dh serah pada Allah bulat sebulatnya tapi hiba tu tetap ada. Kadang-kadang keluar jgk acting budak-budak sebab lost control. Biasalah perempuan kan, emosi terlebih. Tu sebab org tak suka boss perempuan kan? haha~Kadang-kadang bukan kita mintak bukan-bukan pun, but just some appreciation and attention jerk! But its okay. Life goes on~



Second, pernah tak lalui situasi ko saje je tnya on something just to know the answer. Padahal ko dh tahu jawapan, tp saje je tanya direct sebab nk dgr jawapan dpd mulut tuan punya badan sendiri. Dan yang paling best, jawapan dia tak sama dengan apa yang kau dah tahu, which is the one yang ko tahu is the truth. Dalam hidup nie, kadang-kadang semua orang buat silap, ada menipu sana sini. Tp not to the one who are very closed to you. Kadang-kadang sampai takut nak tnya, sebab takut jawapan nya adalah yg sebalik nya which is selalunya tu yang berlaku. Dan bayangkan you have to act mcm biasa walaupun tahu those lies. Kecewa? Of course! Tp you got no chance nk cakap apa- apa, because you have lost this opportunity. Thats okay, you just not deserved the truth aida. Nak sedapkan hati sendiri. Tapi until today, i never stop doa semoga one day they will tell me something true and hopefully that day masih ada lagi sedikit baki kepercayaan saya.



Kadang-kadang saya dah cuba bagi yang terbaik, tp salah nya tetap ada. 
Kadang- kadang saya dah cuba buang yang buruk, tp tetap salah saya yang dipertikai.
tu sebab kadang -kadang sy rase nk stop kejab dpd terus melangkah berjalan. 
Sebab nya sy penat sangat nak baiki semua salah silap saya, sedangkan nobody will appreciate it. 
Tapi sy gagahkan diri jgk teruskan berjalan sebab sy sentiasa yakin Dia sentiasa ada dengan sy.
Saya buat yg terbaik untuk org2 kesayangan sy. 
Saya jgk manusia biasa, ada silap dan salah, ada kurang sana sini. Tapi sepayah dan sesukar mana pun perkara yang sy kena hadap, tetaplah within this 4 walls je. 4 dinding jelah jadi saksi mcm mana struggle sy tuk jadi yang terbaik.Belum lagi sy cerita buruk yang patut sy simpan, aib yang patut sy tutup dan maruah yang perlu sy jaga pada orang lain. Tapi silap saya?wallahualam. 
Mungkin kali ni Allah nak ajar saya telan semua pahit/buruk/jahat/tipu atau apa saje, berbanding sebelum nie mungkin saya boleh bebas ckp apa yg sy rase. 
Mungkin Allah nk suruh sy byk kan lagi sabar, tengok salah sendiri. 




Kakak ipar saya pernah ingatkan saya dulu, disaat kita rase kita sorang-sorang struggle alone. Yakinlah Allah sentiasa ada dengan kita, Saat kita rase kecewa dan sedih, serahkan semuanya pada Dia, sebab hanya Dia saja yang paham segala yg kita rase, Bulat kan hati pada Dia semuanya. Serahkan segalanya, lapangkan dada and thats it teruskan jalan mcm biasa. Insyallah you will become stronger! 







Kadang-kadang sy selalu cakap dekat diri sendiri, 
mungkin bila saya dh takde, baru orang akan tahu kenapa sy selalu tegur sana sini(membebel sambil mengingatkan)
mungkin bila saya dh takde nanti baru orang akan bgtau saya perkara yang benar-benar sahaja ( no hidden issue/no lies)
mungkin bila saya dh tak nampak didepan mata, baru orang tahu betapa saya bersungguh nak baiki keadaan dan bagi yang terbaik
mungkin bila suara saya dh tak lagi kedengaran, baru  orang akan sedar akan wujudnya saya. mungkin!
but its okay! sehingga sampai saat dan ketikanya, saya tetap akan mcm nie
tetap sayang semua kesayangan saya
tetap bagi yang terdaya dan terbaik
tetap berdoa semoga suatu hari nanti awan-awan hitam akan berlalu pergi
dan
tetap telan semua yang ada didepan mata walaupun kadang2 sendiri yang sakit.
dan sebenarnya inilah harga yang saya kena bayar untuk ada dalam keadaan sekarang.
mak abah should proud of me!




Walau apa pun, saya tetap manusia biasa yang kadang kala penuh dengan emosi. Nampak mcm kuat, tp internal nya Allah saje yang tahu. Selalu nampak saya ketawa, tp hati saya Allah je yang tahu, kecewa nya saya, Allah jgk yang tahu. Bila saya dh penat nanti, sy akan berhenti memberi. Masa tu jgk, mungkin saya dh ready utk semua keadaan. Mungkin ada tempat lain yang lebih perlukan saya, yang boleh jujur dengan saya, yang boleh terima saya as what i am. Dan pastinya, akan tiba saat yang saya akan hanya perlu diam dan pergi. Saat itu pasti tiba, sebab sy ckup kenal dengan diri sendiri.



Till then,


Truly yours,

Aida




3 comments:

Anonymous said...

Insyaallah akan ada jln penyelesaian....be strong.

mak encik | SZ said...

opss terkomen kat entry sebelum ni ...

kisahsayatulis said...

Blogwalking here.. :D