iklan-iklan~sila click

Friday, November 20, 2015

Perjuangan baru

Assalammualaikum,


Last week sy admitted di KPJ Seremban. Pertama kali dalam hidup masuk spital. Tahu tak nervous dia mcm mana? Lamaaaaaaaaaaa sgt sy decide nk g jumpa doc. G klinik biasa mmg dh la, tp doc mintak sy refer pakar. Sy mmg dh agak doc confirm admit kan sy, so sy dh siap2 tanya kamil jarum tu sakit tak kalau cucuk? sakit nya mcm mana? lama tak sakit nya? and semua soalan2 yg kamil rase kelakar nk jawab.


11 nov - pagi2 after dh ready mental & fizikal sy ke KPJ jumpa dgn dato doc marina. Saya orang yang ke-5. Doc masuk around 10.40 and my turn around 11.40 gitu. After cerita everything dgn doc, dia prepare doc tuk admit. Cerita masuk ward, kita buat entry lain nnty eh. Lps masuk MRI, buat nerve test dgn doc marina. Doc decide nk anta sy fisioterapi. Sy mmg dh expect sy carpal tunnel sbb dh study smua simptom2 nya mmg sy ada. Dia punya sakit, mmg rase nk lempang orang tengah malam. Then doc refer sy ke doc sorang lain. Masa jmpa doc tu sy alone, sbb kamil balik solat jumaat. 


After borak2 and cerita everything. Doc ckp dia syak sy ****. Of course sy terkejut! tak tau nk buat muka mcm mana. Then dia buat futher check. 70% confirm, then we decide buat blood test tuk dptkan ubat yg sesuai. Masa doc bgtau tu, sy down, sedih tapi tak nangis.Doc plak mmg jujur habis je dgn sy, dia bgtau semua la benda psl tu. Bila kua bilik doc and otw ke ward, colleague sy wasap tnya khabar. Terus sy nangis time tu! hahahhahaha~ tibe2 rasee sedihhhhhhhhhhhhhhhhhhh sgt. Colleague sy pun mmg doc diagnose dia ****. So dia bg sy semangat, dia bg sy motivation supaya tak down! Hoiiii sedih gila. Tergiang2 kata doc tu, "nie perjuangan baru untuk awk, berjuanglah! dgn izin Tuhan pasti awk boleh" " ramai patient sy yg berjaya bila dia ada semangat tinggi tuk berjuang dan ada kebanyakkan nya tak berjaya sbb attitude diorang sendiri. so you decide, take the challenge or leave it" of course i will take the challenge! Ni aida, semangat sy tak penah mengalah! Tp tulah, tengah kumpul kekuatan. tengah motivate diri. 



Doc dh bg sy ubat yg sesuai, selain sy kena tahan sakit carpal tunnel ni, sy jgk kena fit tuk new challenge nie. Allah tengah menguji saya sekarang. Mula-mula aritu ngis gak woi, tp now dh okay! Sebab sy percaya, semua ada hikmah & kebaikannya. Sy dh redha and I will fight. Cousin sy bgtau ikut je apa doc advice, and insyallah everything will be okay.. Ramai kawan dia mcm sy, tp diorang fight. Dengan izin Allah, diorang berjaya. Tp mmg betul2 kena jaga diri & kesihatan. Doc dh list kan apa yg sy kena buat, apa yg sy kena makan, apa yang sy langsung tak boleh makan. Doc dh supply sy ubat2 yg sesuai. Solution terakhir ialah operation which mmg sy tak kan buat lah. Nk operate tangan ni pun sy tak nak, apatah lg nk operate tempat lain. If sy berjaya dgn cara biasa ni, insyallah tak payah operate! Doc ckp pergi register gym lps nie and start kardio! it will help u a lotssssssssss........ 



Sy tnya doc knp orang lain yg lg ***** tp diorang okay je. Doc ckp tak semua orang dilahirkan dgn **** aida. Thats y dia okay and u not. Hmmmmmmmmmmm.. Its okay! Allah lebih tahu semuanya kan~ sy always positive. Sy sentiasa percaya Allah is the best planner. Nie bahagian sy kot, i will survive, Insyallah.
For time being, sy kena makan mcm2 supplement. Kena workout and jalani hidup sihat, of course tak boleh stress. Next appoinment on december, tp mcm nk extend je on january sbb dec sbb dh pack dgn activity office & family. Hopefully by january sy dh meet 50% target doctor. Doakan weh! Anniversary sy on march sy plan nk terbang jauh, kalau tak sihat cane nk jalan. 


Doakan please!


p/s : nak taip byk2 tak leh sbb tgn nie xleh guna lama2, kena rehat. dh la lupa nk g fisio. nnty sy update lain eh! Selamat Berjuang aida! 

No comments: