iklan-iklan~sila click

Sunday, January 10, 2016

Welcome 2016

Assalammualaikum,

Dah dekat dua minggu masuk 2016 baru nk welcoming 2016 kan.
Takpe, janji ada entry pembuka 2016..hahaha~



Every year mesti ada azam tahun baru, wistlist and etc.
This year sy tak nk letak azam cuma nk letak harapan.
Here we go, harapan 2016 :

1. Tutup akaun and submit for audit before May 2016. Ini target sy, sebelum december 2015 lg sy dh buat announcement pada smua. So that smua org ada jalan dan target yg sama. Hahaha~ besar harapan sy smua org kan achieve target ni. 

2. Dapat jaga kesihatan dengan lebih baik. Dapat turunkan berat badan ke 63kg, doc ckp 63kg bru boleh pregnant. Kalau degil jgk you sendiri pkir la brapa kali nk pregnant and gugur. pregnant gugur. sendiri sakit dan sendiri demotivated nnty. Tp kan, ubat doc smuanya loya weh kalau mkn. berpusing2 kepala. tp doc ckp tu normal. pandai2 la ko tahan ye aida! 

3. Anak? Insyallah, kalau semua berjalan baik dan Allah bg rezeki dlm 2016, sy terima dengan senang hati dan lebih bersedia. Janji tak bergonjeng and main gusti2 laki bini dh.hahahahha~ Insyallah, doakan yg terbaik weh! Doc ckp jgn stress dan jgn terlalu mengharap sbb smua ni kena rilex. Tp kan, sy sendiri tak stress, sebab sy dh serah segala pada Allah. If Dia kata dh sampai masa dan rezeki, Dia akan bg. If belum then kita doa and keep on usaha. Sy sentiasa positive bab ni,(dulu tak, tp selepas duduk diam2, fikir dalam2,dh menangis mengadu pada Dia, sudahnya sy positive kan diri) One thing psl sy, kalau sy diuji on something, sy tak doa supaya jgn uji sy dan jauhkan2 sy dpd ujian2 tu, tp sy selalu doa, andai itu ujian untuk sy, kuatkan hati sy nk lalui setiap satu nya dan berikan sy kekuatan yg semampunya sy. Sebab ujian tu tandanya Allah sygkan kita kan. So berbalik hal anak tadi, bila sy dh redha, sy rase lega btl. sy rase free dan tenang. Tp org lain sy tak tahu lah.hahaha~ sbb biasanya org lain yg lg cuak kan. Sy yakin, bila dh smpai masa Allah akan bagi jgk. Tp tak dinafikan, org keliling kdg2 buat sy stress. haha~ so skang dlm stage belajar nk handle org keliling. haha~ doakan sy eveything berjalan lancar yer. Tgk tok ti, dia kata dia redha kan? padahal punyalah lama dia tunggu kan? mmg diharap kan sgt2, tp kejab je Allah bg rase. Tp dia redha and move on kan? haaa, actually sy paham sgt apa dia rase. When doc akan pujuk kita, bgtau..bla..bla..bla..then doc bgtau apa kita boleh buat lps ni...kita akan jd sgt2 tenang. Tp tulah, again org keliling yg over kan? 


4. Menjadi tetamu Allah sebelum umur 30 tahun. Ini harapan dan impian terbaru sy. My new target. Sy usaha je, kalau Allah izinkan insyallah. Eh belum sampai sana, just terbayang2 and berangan je dah bergenang airmata. Tak tau bila dh sampai sana mcm mana. Nampak sgt byk dosa kan...huhuhu~ Semoga Allah jemput sy dan suami menjadi tetamu Dia dalam tahun 2016 ni. Amin ya rabbalalamin :-) Nanti nak mintak mama & abah doa byk2 masa dekat sana nnty untuk sy plak. Utk mama & abah pun sy doakan Allah permudahkan segala urusan baik di Malaysia & di sana menjadi tetamu Allah dipermudahkan. I know tabung haji always give their best! 


5. Urusan rumah dipermudahkan. Sy plan bila semua dh lengkap baru nak pindah. Slow slow buat satu2. Sebab both of us ada pandangan dan impian masing2 nk deco umah.haha~ so tgk lah siapa akan mengalah. 

6. Semoga sy lebih lebih lebih lebih lebih banyak SABAR utk lalui masa mendatang! hahaha~ 



Dah tu je yg major, yg kecik2 ada byk. Semoga 2016 berjalan dengan lancar. Dugaan sana sini tu normal. Dalam hidup ni, Allah sentiasa bagi kita peluang baru. Setiap hari ialah peluang baru. Untuk berjaya, kita kena berjaya dlm merancang. Kena ada plan, sebab? supaya kita ada arah dan destinasi. Ada target! tp andaikata gagal di tengah jln, jgn putus asa. Teruskan berdoa disepanjang perjalanan. Percayalah pada kuasa Doa. Selain didik kita jd lebih sabar, doa tu sendiri pengaduan kita pada pencipta kita. Dan sentiasa percaya, Allah tak kan kecewakan kan kita! Tp kena selalu ingt, kita ni manusia biasa, buat silap dan punya emosi. so being emotional and fail dlm plan to its okay! try harder.



Truly your,

AIDA  

Monday, January 4, 2016

Thank you 2015!

Assalammulaikum,
2015 telah melabuhkan tirai.
Sedih, sebab terasa masa berlalu dengan pantas.
Macam2 terjadi sepanjang 2015, ada yang membahagiakan, ada yg menguji kekuatan tp semuanya telah jadi sejarah. 


2015,
saksi permulaan karier sy yang baru, bersama keluarga kerja yg baru, Alhamdulillah. 
Allah makbulkan doa sy nk cuba sesuatu yg baru selepas audit.
Sekali lagi, rezeki sy berjodoh dengan bos yg baik2. 


Permulaan yg sgt2 mencabar maybe disebabkan umur sy yg still muda, maybe agak susah tuk org yg sebaya ayah sy terima idea dan arahan org muda mcm sy. Tapi sy kuatkan semangat, sy doa byk2, tp sebenarnya sy sgt2 la stress time tu. Banyak kali sy menangis woi! mcm2 versi cerita sy dengar, tp sy tak mudah menilai, sy menilai berdasarkan pandangan sy sendiri bukan apa yg org cakap. Tp dah namanya Aida kan, mengalah tu bukan pilihan. Sy teruskan jugak, byk sy belajar. Managerial skill sy mmg sgt2 weak, so sy belajar from time to time and improve. Bagilah apa jua cerita, alasan, kejadian atau pun ganjaran mahupun ugutan, prinsip kerja sy tak kan berubah! Time tu sy rase btl Allah tgh uji sy, pedihnya masa tu. Allah jua yg tahu. 7 bulan berlalu, sudahnya ada pelangi disebalik awan hitam!
Semoga 2016, bagi sy seribu satu kenangan yg manis lg bersama KWM!





womer power! 
bila 3 of us bincang masalah kerja. ohoi! stress.
terpkir, nikmat kudrat yg Allah pinjam pada wanita2 hati besi ni.
17 cawangan dengan 1700 perangai/ ragam yer. haha~






2015,



Alhamdulillah, bermula fasa besar dalam hidup sy. Berjaya jadi isteri kpd Mr Ikram, merangkap classmate darjah satu - darjah tiga, merangkap jiran selang 8 buah rumah, merangkap musuh sendiri jgk. Takdir & jodoh tu Allah yg tentukan. Bercinta dengan org lain, sudahnya kahwin dengan org lain. Jodoh itu rahsia Allah kan dan seperti biasa sy sgt2 sentiasa yakin Allah adalah sebaik-baik perancang. Cantik kan aturan Allah? Tak yah korang terkejut, mak abah mama abah kitorg pun terkejut jgk. 




Bila bace2 balik doa dan harapan saya tentang jodoh ni kan, buat sy senyum sorang2. Ramai org tanya knp sy pilih dia? dan org jgk tnya dia knp Aida? both of us takde jwpn yg spesific. Jwpan yg paling tepat dan lengkap ialah, Allah tahu both of us saling melengkapi. Kami berbeza personaliti, karektor, background, pendapat dan byk lagi. Tp akan ada satu titik atau keadaan yang sy akan laydown, hug and agreed with him. He is the best person yang boleh heal semua luka2 sedih sy, waktu2 sukar sy dan pujuk sy sampai sy cool balik. Peluk suami tu, boleh buat ko hilang semua penat lelah dan sedih ko sepanjang hari okeh! percayalah. And jadi Aida tu susah sebab dia sentiasa eager dengan byk benda. Ada je benda baru or target baru yg dia nak dan of course dia akan stress dgn cabaran.dugaan to achieve target. Time tu lah suami sgt penting tuk cool kan sy, rilex kan sy, dengar semua masalah sy. Sbb dia jenis yg cool & rilex. Tq husband! 




2015,



rumah pertama untuk kami berdua. Insyallah kalau takde halangan by 2016 siap! 
Agreement sign 2 bulan lps kahwen rasenya. Alhamdulillah, Allah mudahkan semua urusan sampai selesai. Satu lg impian sy dh tercapai dlm 2015. Syukur sgt2! Masa nie dh discuss dh, lps ni jgn tambah apa2 komitmen lg dh...tp sudahnya few month lps tu ntah kerja gila apa ntah decide amik MPV. hahahhahaha~ tu mmg kerja gila. tp gila boleh layan lg lah. WVR masih ada lg dan masih setia berkhidmat! Tp ada hikmah la amik MPV sbb bykkk sgt berjasa pada kitorg sekeluarga so far. sgt2 memudahkan byk urusan. On top of that, sebenarnya nk ubat kelukaan, something happen around may gitu. It was unexpected "gift" dtgnya tanpa diketahui. Insyallah ada rezeki lg. Untung nya sy masa tu, Doc Intan from columbia tu tenang je explain satu2. Bukan mcm gynae sy skang, bahasa nya menusuk kalbu btl! 



2015,

First time raya dengan suami & keluarga mertua! Pic raya ada kat entry raya yer. It was awesome experience. Mandi pepagi subuh kat rumah jelebu mmg sy tak kan lupa sampai bila2 yer. Sejukkkkkk gila tp best! terus rase keras je tulang~ Raya haji kat Johol. Tp day trip je kot sbb sy bizy kerja. Insyallah 2016, raya puasa kat Johol plak then raya haji kat seremban jer. 



2015,



first time kamil admitted di Senawang Specialist.  4 hari kat sana mmg drama habis.hahaha~ Sakit tulang belakang sy okeh. Then selang beberapa bulan sy plak admitted di KPJ Seremban pun for the first time jgk! Sy dh update kan yg tu? So 2015 mmg dlm sejarah lah for us! Kalau tnya sy antara Senawang Specialist or KPJ mana lg okay? My answer will be KPJ! Tp yang palin tepat sy tak nk warded lg. TAK NAK! 


2015,


sempat g Langkawi kejab hilangkan penat kerja. First fly trip dengan husband. Next coming trip will be on March 2015 insyallah. 



2015,




Ni antara perubahan besar gak in 2015. Si kecik ni duduk dengan sy sementara mama nya bertugas di riyadh. Masa dan jadual sy mmg berubah 360 darjah!Ini antara sebab kenapa blog bersawang jgk.hahaha~ every weekend sy & uncle dia msti ada plan for her. Introducing my little zaara. Nie kawan gaduh, makan , berjalan dan everything. Sgt2 lah checky! Ramai org ckp ikut rupa sy, haha~ Mama dia pun pelik cane leh ikut aunty! Next week she turn 1, aunty doakan awk sihat dan membesar dengan baik yer zaara. Kesayangan & buah hati dia bukan sy tau, tp uncle! Semua yg indah ialah uncle. 



Ni antara kenangan 2015 yg sy sempat korek2. Of course ada up & down dalam kehidupan kita kan. Selagi ada usaha & doa insyallah Allah akan bantu kita.  Terima kasih utk semuanya di 2015, utk semua pahit & manis, semua pengalaman dan kenangan! Syukur, masih ada peluang utk kita sehingga akhir 2015 nie kan. 



Truly yours,

aida