iklan-iklan~sila click

Sunday, July 10, 2016

Syawal 2016

Assalammualaikum,

Selamat hari raya semua, maaf zahir dan batin kalau ada terkasar bahasa, terasa hati dan lain2 lagi. Semoga lebaran kali ini akan membawa lebih kegembiran buat kalian sekeluarga.


Tahun nie kami beraya belah saya
sehari sebelum raya saya masih lagi berkerja. kul 4 pm bru sampai rumah sebaik barang semua dh packing
around 430pm gerak balik rembau dulu.
dah berjanji setia dengan mummy nak buat rendang sesama, and nak cari bahan2 tuk esk dengan abah
tp apakan daya, sampai pun dh ptg. semua orang pun dh tutup kedai nk beraya.


kebetulan kamil pun tak sihat.
after buka puasa, bg dia ubat and suh dia tido! tempt dia 40c okay! kemain risau sy, esok nak raya nie!
at the same time, siapkan zaara tuk tido. dia dh mengamuk nk masuk swimming pool.
atok dia awl2 dh bawak pelampung zaara sesiap, kemain la dia heret pelampung dia ke pool. tak cukup tanah sy mengejar minah tu, dia bukan kira apa. tau nk terjun je!


around 1130pm sy hangkut kamil + zaara balik johol. rumah wan belah mak sy.
kami beraya kt situ sebenarnya dulu, after salam2 raya 1st syawal baru ke rembau balik.
gigih sy drive sendiri balik johol tetengah malam tu tau. gila tak nak balik, kang mak sy bukak silat kan.
walaupun at that time mmg dh 60% nk tido rembau je sebab tgk kamil n zaara dh lena tido! bergulung memasing dalam selimut.




kemain sikecik nie. gigih betul nak siapkan dia. dh pandai melaram yer skang.
nie rumah wan kt johol.



team biru beraya bagai kan hape je.




" babah, adik mintak maaf sebab selalu geget bini babah. dia gebu sangat"
ya ampun! dia mmg geram je dengan sy. dia tengah main, nampak sy tgh makan sambil tgk tv pun dia boleh stop main and cubit peha kita okay! tgk tv jgn harap la nk tergolek2 mmg sia2 je kena geget.
kamil urutkan kaki sy pun dia dtg geget kaki sampai kamil stop. oh yer, dia mmg kedekut and jeles.
kamil tu dia punya sorang je...hahahha~


after salam-salam, pegi ziarah kubur then kitorang gerak balik rembau. abah dh tungggu kat sana.
actually mlm  raya pertama tu sy ada plan nk buat bbq and shell out dengan semua cousin and makcikpakcik yang ado.
berpusing cari bahan, tak la lengkap tp boleh la  nk masak apa yang dirancang.
sebelum tu beraya rumah maklong and rumah bff arwah wan
around 5pm gerak balik and siapkan apa patut...
kamil ketua chef. ahahhaha~ ada cousin sy yg pelik tgk kamil masak.
yer, dia mmg jenis yang masak. jenis yg biasa kt dapur and buat semua kerja dapur.
now, sy masak pun sy tnya dia kdang2...hahhaha~




 orang lain sibuk siap bahan, zaara and dila dh terjun pool dulu.
mmg itu yang dihajatkan si kecik tu sejak mlm sebelum tu.
atok observe dpd jauh...actually zaara dia pandai swim sendiri.
kalau ko bia dia dlm tu pun dia boleh adjust how to move..if dia penat dia akan lentok kepala dia atas pelampong tu rehat and lps tu dia start kayuh... dia mmg sgt active dalam air... since baby sy mmg biasakan dia dengan swimming pool, sebab tak nak dia takut air. hasilnya, dia menjerit2 la dlm pool panggil abang kakak lain join dia...


lain-lain tgh bizy  prepare makanan tuk mlm tu
sy main mintak tlg je, sebab sy bizy uruskan hal lain.
daripada dapur ni mmg nampak pool, so ko bleh dengar suara zaara menjerit2 suh orang lain turun join dia.


benti jab makan cococrunch.





 hasil shellout malam tu
alhamdulillah diorang kata sedap! lega chef kat dapuq.
disebabkan kehulu kehilir, terus bengkak kaki mlm tu..haha~




zaara entah brape kali makan ntah.
sy bizy kat dapur dia pandai bawak diri, main dengan cousin2 sy yg lain...
menjerit2 dia kt padang dpn tu~ zaara mmg excited lebih,mcm aunty! (uncle cakap)
ada orang tanya sy, zaara minum susu apa? sbb dia active and jenis yg tak pilih makan.
somemore dh paham apa orang arah dia, apa orang tnya dia akan response dengan bahasa yg kita boleh paham.
jawapan sy anmum tp sy mmg kawal foodtake dia.apa dia makan, waktu tido rehat dia, skills dia, and apa dia buat.she just 1y6m.
haritu sy bincang dengan adila, sbb tgk zaara mcm lebih matang dpd usia. risau plak sy kan!
dia sidai baju bila kita dah siap hang, dia susun selipar bila kita menyapu. dia angkat bantal sendiri. amik towel sendiri kalau nk tido and mandi...hahahhaha~ bila sy ckp mandi jom, dia tau apa dia kena buat! hahahhah~ biasalah aunty garang kan....


sambung cite raya~

esoknya sy buat touraya mcm tahun sebelum ni.
jumaat(raya ke3) sy gerak balik jelebu, kampung kamil (rumah mertua sy)
mmg sy kawen dengan jiran sendiri, tp rumah kt sini ada jgk
mertua sy dh buat rumah kampung, so pakat reramai balik kampung.

nanti sambung part raya kat jelebu okeh!


babai~